top of page

PROTIKUŘÁCKÝ ZÁKON – paskvil dnešní doby



Je mi 40 let. Kouřím od patnácti a zhruba před sedmi lety jsem sám od sebe začal praktikovat způsob kouření cigaret (či doutníků) pouze u čepovaného piva. Doposud to v praxi vypadalo tak, těch posledních sedm let, že jsem si koupil krabičku cigaret jen a pouze pro účel kouření u piva v hospodě. Takže jsem, až na pár výjimek, nekouřil na balkónech, či z okna bytového domu. Nekouřil jsem na zastávkách, případně před nějakou veřejnou, či soukromou budovou.


Šlo to, dokonce jsem se dostal v jisté době na průměr pod dvě cigarety denně. Byl jsem sám se sebou spokojený a mé tělo mi dávalo najevo, že je to tak v pořádku. Prostě krok k lepšímu, k zdravějšímu stylu života, chcete-li. Bez nějakého nesmyslného zákazu. Ocenil jsem to i po finanční stránce, co si budeme povídat. Pokud bych byl nucen kouřit dvacku denně, tak už je to větší zásah do osobního, či rodinného rozpočtu. Ale předně šlo o zdraví. Snažil jsem se do hospod nechodit častěji, než dvakrát týdně. Jistě, někdo si hned řekne, že dvakrát týdně sedět v hospodě, a kouřit, je totální zlo, či odpad. Nikdy jsem se tak necítil. Sorry jako:-) Jsem vysokoškolák a doposud bez vážnějšího zdravotního problému, naštěstí. Klepu zde vedle PC na dřevo.


Od dnešního dne, 31.05.2017, si už nezajdu do hospody s tím, že si tam zapálím. Mám volbu – mohu si zajít ven. Děkuji za to. Dle mě, pokud se něco škodlivého legálně prodává, tak by mělo mít legální formu, jak to využívat. Což nový zákon, paskvil, neumožňuje. Legálně snad jen někde v bytě, či rodinném domě a okolí.


Dostávám se k tomu hlavnímu. Jsou tu dvě roviny. Jedna je podnikatelská – proč má být majitel podniku řízen státem ve smyslu, aby si nemohl vybrat, zda bude mít kuřáckou, či nekuřáckou hospodu? Je to ještě ona demokracie? Nebo se dostáváme už do spárů rukou státní moci, která nám, lidem narozeným v např. V sedmdesátých letech, připomíná těžce dobu minulou? Jistě, tehdy bylo kouření třeba. Do státní pokladny šlo z prodeje cigaret mnohem více peněz než dnes (dnes údajně 4%). Kouřil kde kdo a pamatuji si z brigády (sice těsně po tzv. revoluci) v jednom kdysi známém státním podniku, že před skladem s barvivy a oleji byla cedule „Zákaz kouření“ a hulilo se o sto šest. Nehledě na produktivitu práce. To je ovšem jiná kapitola.


Druhá rovina – péče o zdraví. Zdraví nás všech, mj. dětí. Kde jsou zákazy kouření tam, kde matky s malými dětmi jsou často? V parku na lavičkách, před veřejnými budovami (např. autobusové, či vlakové nádraží, úřad města, nemocnice atd.)? Nikde, resp. možná někde se cedule objeví, ale i kdyby, kdo to porušování zákazu bude vymáhat, resp. pokutovat? Možná Ferda mravenec se svou družinou.


A zase, nemusíme chodit ani na veřejná prostranství. Stačí, když bydlíte v bytové jednotce v paneláku, či podobném domě. Někdo si o patro níž zapálí, přímo pod oknem, kde leží v pokojíčku vaše dítě...Zákon to umožňuje. Dokonce říká, že člověk MÁ PRÁVO si ve svém zaplaceném bytě možnost zapálit cigaretu. Z okna, klidně. Jen svým chováním nesmí narušovat společné soužití? Co to je za sračku? Kdo to kdy takhle vymyslel a schválil? Ti lidé, kteří za své činy posléze nezodpovídají, bohužel. Takže bordel z cigarety jde do vašeho okna. Zažil jsem na vlastní kůži. Co s tím? Můžete vznést námitku, dle našeho krásného inteligentního právního systému, stížnost pro porušování soukromí ve smyslu občansko-právního zákoníku. Čeho a kdy docílíte? Bude to boj a žádná vláda a zákony vám nepomůžou, když budete chtít, aby vaše dítě zplodiny z cigaret neinhalovalo. Určitě ne hned, je to boj na delší dobu.


A teď k tomu úplně nejhlavnějšímu. Co škodí zdraví nejvíce? Cigarety, které lidi – nekuřáci – inhalují nechtěně? Nebo je to celá velká mašinérie průmyslových podniků, přemrštěné množství aut na silnicích a jejich zplodiny? Potraviny, které jsou dnes mnohdy více zdraví škodlivé, než prospěšné? Jistě, člověk má na výběr, může vybírat a kupovat potraviny co nejzdravější, ale reálně – nabídka potravin a nápojů je ve většině případů natolik škodlivá, že pokud lidstvo někdy bude chtít pouze zdravé potraviny, tak vzhledem k množství lidí na zemi (a můžeme zůstat klidně i pouze u Evropy), se tak nestane v dohledné době, pokud vůbec někdy. Na takové množství lidí nelze vypěstovat (ohledně zvířat chovat) dostatek surovin. To ale moc lidem nevadí. Většina je zaslepena konzumem a jeden zákaz to jen tak nezmění.


Nedávno jsem čekal v nejmenované lékárně v malé frontě, když jsem kupoval pár drobností pro ženu a malou dcerku. Tři, nebo čtyři lidé přede mnou (různého věku) kupovali jisté léky a lékárnice se jich ptala na klubovou kartu. Jsem si říkal, co to jako je? To už i v lékárnách se jede na „kupte co nejvíce, ušetříte“? Místo toho, aby paní řekla, doufám, že budete zdráv a nebudete tady muset chodit? Asi ne, asi je to dnes všechno jinak. Super byznys s nemocnými lidmi. Dobře pro farmaceutické korporace, hůř pro lidstvo. Takže, budeme se snažit nesmyslně potlačovat svobodu, budeme potírat kuřáctví. Ale budeme všude jezdit autem, minimálně chodit a žrát junk foody, pít sladké sračky a podobně? Kam až to zajde?


Svoboda je o tom, že si mohu vybrat. Doteď to bylo možné. Konkrétně kouření cigaret a tabákových výrobků. Šel jsem do kuřácké hospody a dvakrát týdně si zapálil. Nyní si zajdu na pivo, ale půjdu ven, protože nejsem žádoucí. Sral pes, že nás bude dost. A těch dost se bude podřizovat nařízení vlády. Nařízení od lidí a jejich nohsledů, kteří jsou morálně obvykle hodně nízko a mají daleko k tomu, aby nás učili zdravému životnímu stylu.


Maminky s dětmi mohou naběhnout do bývalých kuřáckých hospod. Věříte tomu? Je to nesmysl a to jsem sám relativně čerstvým otcem a v blízkosti dítěte si nedovolím zapálit cigaretu a nikde poblíž kuřáků se nezdržujeme. Stane se akorát to, že některé doposud kuřácké hospody časem skončí. Ne kvůli EET (i když i to je pro podnikatele opruz), ale kvůli tomuto omezení svobody. Nekuřáci to mnohdy nevytrhnou. Kvůli změně tradic, kvůli principu, že člověk nechce neustále nějaké zákazy, či příkazy. Třeba bych i za doposud dané situace nakonec kouřit přestal. A třeba přestanu. Nicméně se zákony typu „nedovolíme ti na výběr“ se nemůžu ztotožnit. Co tak dát pro kuřáky nějaký speciální odvod na zdravotním pojištění? Proč ne? Tohle nejde vymyslet? A takový zákon-paskvil ano?


Poslední věc - páni zákonodárci, páni všeho tvorstva. Zapomněli jste na pár dalších důležitých věcí. Když už zákazy podobného typu, tak na vše, ne? Kdy začnete omezovat spotřebu alkoholu, masa a zejména sladkostí? Těším se na další podobný nesmysl. Orwellovská vize se začíná naplňovat.. Už schází jen ten čip do člověka (nejlépe do prdele) a roboticky ho nastavit kde a co může. Super. Tleskám. Snad se historie bude opakovat a jako běžní lidi nebudeme chtít zůstat utlačeni a jednou, zavčasu, vás zašlapeme do země. Třeba i s cigaretou v ruce.

Nejnovější
Nedávné články
Archív
Tagy
bottom of page